WITAMY NA STRONIE GMINY WŁADYSŁAWÓW

Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów

Szanowni Państwo,
jest mi niezmiernie miło poinformować, że rozpoczynamy kolejną, XXIII edycję Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę regionalną. Jego celem jest promocja regionalnego dziedzictwa kulinarnego i żywności wysokiej jakości.

Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsza potrawa regionalna. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”.

Finał wojewódzki odbędzie się 13 lipca 2024 r. w Wijewie (gmina Wijewo, powiat leszczyński), podczas imprezy kulturalno-rozrywkowej „Wijewiada”.

Jednocześnie informuję, że obsługę wydarzenia prowadzi Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, 61-714 Poznań, al. Niepodległości 34, kontakt: Oddział ds. Promocji Rolnictwa, Żywności i Turystyki Wiejskiej, tel. 61/626-65-27 lub 61/626-65-00, e-mail: dr.sekretariat@umww.pl.

Karty zgłoszeniowe w Konkursie proszę przesłać do Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi do dnia 27.06.2024 r. Formularze są dostępne na stronach internetowych: https://www.umww.pl/xxii-edvcia-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow i https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html

Materiał nadesłany: Krzysztof Grabowski – Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego – Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu